Хала Александар Николић, је после Београдске арене највећа спортска дворана у Београду. Отворена 24. маја 1973. године под именом Хала Пионир. Хала се налази у склопу спортског комплекса „Pionir“ koji je u sklopu SRC „Tašmajdan“, у насељу Богословија у општини Палилула.

Садашње име је добила 23. фебруара 2016. године у славу кошаркашког играча и тренера Александра Николића легендарног професора. Изграђена је по пројекту арх. Љиљане и Драгољуба Бакића. Радове је извео „Energoprojekt“ из Београда у року од 11 месеци.

Корисна површина дворане је 16.000 м², a površina sportskih borilišta 2.500 m². Капацитет места за седење је 5.878: на трибинама је 4.149 места, партер Б има 575 места, партер 4 - 250 места, плава ложа 232 места, ВИП ложа 250 места, Екстра ВИП ложа 25 места, Бела ложа у партеру 147 места, бела ложа на трибинама 250 места. Партер без столица 1.500 места, са столицама 800 места.

Пресс центар задовољава све услове праћења великих спортских манифестација. Уређен је савеменим везама за комуникацију, и поседује кабине за ТВ и радио репортере. Dvorana je pogodna za sve vrste „malih“ спортова, за културно-забавне приредбе, конгресне скупове и друге манифестације. У склопу овог спортског центра налази се и ледена дворана, док се у непосредној близини налазе и тениски терени. Тренутно у њој играју и тренирају кошаркаши Партизана, Црвене звезде и ОКК Београда, али се често играју и утакмице свих репрезентативних селекција у одбојци, рукомету и кошарци. Поред спортских дешавања, у њој се често одржавају и друге манифестације.